Duurzaam en Verantwoord
Biologisch, Duurzaam en Eerlijk:
Wat is biologisch katoen?
Eigenlijk heel simpel en makkelijk, biologisch katoen is gewone katoen maar dan zo verbouwen dat het niet schadelijk is voor mens en milieu. Dat wil zeggen dat er geen gebruik is gemaakt van kunstmatige meststoffen (oftewel: kunstmest) of bestrijdingsmiddelen (pesticiden). Veelal wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke mest en wordt onkruid en/of beestjes bestrijd met natuurlijke producten in plaats van schadelijk gif. Dit is veel prettiger voor de huid en kan zelfs een allergische reactie of eczeem tegengaan. Maar het is niet natuurlijk niet alleen voor ons prettiger om te dragen het is vooral ook prettig voor de mensen die werkzaam zijn in de katoenindustrie. Door het gebruik van pesticiden leven zij vaak een gevaarlijk en ongezond leven.
De keurmerken:
Global Organic Textile Standaard:
Oftewel het GOTS certificaat. Dit is een internationaal keurmerk dat strenge eisen stelt aan zowel de productie van de vezels als de verwerking ervan. Een kledingstuk krijgt het certificaat als het aan verschillende eisen voldoet. Zo moet het minimaal 95% bestaan uit biologisch katoen, dienen de fabrieken ook zuinig om te gaan met water en energie en zijn ze verplicht om een duurzaam afvalwatersysteem te gebruiken. Een afvalwatersysteem zorgt ervoor dat het water hergebruikt wordt. Tevens moeten de arbeidsomstandigheden voor de boeren en arbeiders goed geregeld zijn. Ook zijn er regels wat betreft minimumloon, werkuren en is er een verbod op kinderarbeid.
Ook mogen genetisch gemodificeerde planten niet gebruikt worden voor gecertificeerd biologisch katoen.
GOTS werkt met twee standaarden.
- Wanneer een kledingstuk gemaakt is van biologisch materiaal moet er minimaal 95% biologisch zijn.
- Is het kledingstuk gemaakt met biologische bestanddelen, dan moet er minimaal 70% van het materiaal biologisch zijn.
Voor meer informatie over GOTS: https://www.global-standard.org/
OEKO-Tex Standaard 100:
Is van oorsprong een Duitse organisatie (Öko-tex) en ook deze organisatie voert een streng beleid tegen schadelijke stoffen en verstandig omgaan met water. Net zoals GOTS wordt hier streng op gecontroleerd. Zij hanteren meerdere standaards:
- Made in Green: Textiel getest op schadelijk stoffen en is gemaakt onder duurzame en sociaal verantwoorde omstandigheden.
- Standaard 100: Alle soorten textiel die zijn getest op schadelijke stoffen, van garen tot eindproduct, mogen het label Standaard 100 dragen.
- Leather Standaard: Dit standaard is specifiek afgestemd op lederen artikelen die getest zijn op het gebruik van schadelijke stoffen.
- STeP: Deze standaard certificeert fabrieken die artikelen van textiel en leer produceren onder duurzame omstandigheden.
- Detox to Zero: Is een tool die de textiel- en leerproductie optimaliseert en bewaakt (beheer van chemicaliën en de kwaliteit van het afvalwater in het kader van de DETOX campagne van Greenpeace.
- ECO Passport: dit standaard identificeert chemicaliën, kleurstoffen en hulpmiddelen die in de textiel- en lederindustrie worden gebruikt en die milieuvriendelijk en niet schadelijk zijn voor de gezondheid.
Voor meer informatie over Oeko-Tex: https://www.oeko-tex.com/en/
Mijn mening over gecertificeerd biologisch katoen:
Bovenstaande informatie wil niet zeggen dat biologisch katoen zonder keurmerk niet voldoet aan deze eisen. De aanschaf van een keurmerk is vaak erg prijzig en sommige fabrikanten/merken kiezen er dan ook voor om het geld niet te besteden aan een keurmerk maar om het te investeren in hun personeel en/of arbeidsomstandigheden. GEEN certificaat wil niet zeggen kinderarbeid of slechte werkomstandigheden. Gebruik je boeren verstand, koop jij een T-shirt van biologisch katoen voor € 1,50 dan kun jij je hopelijk voorstellen dat de arbeidsomstandigheden in deze fabriek niet al te best zullen zijn.