Tips en trucs voor een beter milieu (en portemonnee):
- Was je kleding bij voorkeur op 30° graden.
- Was je kleding binnenstebuiten hiermee blijven de kleuren langer behouden.
- Vul de wasmachine voor 3/4. Bij een te volle wasmachine slijt de kleding te snel en minder is gewoon zonde.
- Sluit de ritsen en knopen en was jeans het liefste apart, dit werkt in een wasmachine als schuurpapier en zullen je kledingstukken sneller van slijten.
- Draag bh’s maar een dag zodat de rek in de elastiek kan ‘rusten’ en hang ze NIET AAN DE DEURKLINK ! Hier wordt de elastiek sneller poreus van. Ook liggend laten drogen.
- Gebruik ecologisch wasmiddel, zonde om je biologisch katoen te wassen met chemische producten. Gebruik ook minstens de helft van aangegeven hoeveelheid, dit is marketing strategie, het wordt ook schoon met minder.
- Gebruik het liefste waspoeder, dit zit meestal in een kartonnen verpakking, wat beter is voor het milieu dan een grote plastic fles.
- Maak zelf je wasmiddel door middel van zeepvlokken.
- Wil je toch een lekker geurtje aan je was, voeg een paar druppels etherische oliën toe in het wasverzachtervakje van je wasmachine.
- Gebruik geen wasverzachter! Dit is gewoon onnodig en commerciële onzin. Probeer het eens een paar keer zonder, je zult geen verschil merken, het is beter voor milieu en portemonnee en wil je je kleren toch zachter hebben, gebruik van een scheutje schoonmaakazijn. Dat maakt de was ook wat zachter.
- Is het droog? Hang de was dan gewoon lekker buiten. Het levert een lekker frisse geur op en bespaart in energie en kosten.
- Vriest het? Hang de was dan ook gewoon lekker buiten. Het kan zijn dat je was bevriest, maar als je het binnenhaalt zul je merken dat het vrijwel droog is. Scheikundige term: Sublimatie (google het als je mij niet gelooft, of probeer het gewoon eens uit)
- In droogtrommels slijten je kleren sneller.
- Geen mogelijkheid tot buiten drogen? Gebruik van droogtrommelballen. Deze zorgen voor luchtigheid tussen de was hierdoor kan de warmte er gemakkelijker bij en de was dus sneller droogt. Kan soms wel tot 25% tijd en energie schelen.
- Hang (biologisch) katoenen kleding het liefste niet in de volle zon (of in ieder geval niet te lang) door de natuurlijke materialen verkleurt katoen sneller dan synthetische stoffen.
- Gooi je kledingstuk niet na 1 keer dragen al in de wasmand. Even luchten is vaak al genoeg om het nog een keer aan te kunnen.
- Al gehoord van wasnoten? Deze zijn afkomstig van de (niet lachen) wasnotenboom 😉De werkzame stof in deze wasnoten heet “Saponine” en heeft dezelfde werking als zeep. Na gebruik kunnen ze gewoon in de GFT-bak! Als dat niet milieuvriendelijk is weet ik het ook niet meer.